Babka wielkanocna na dobry początek

Pierwsza rzecz, która kojarzy mi się z Wielkanocą, to babka. Odkąd pamiętam moja mama robiła ją w każde święta, a ja zjadałam znaczną jej część. A oto jej przepis:

 

BABKA WIELKANOCNA

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo cukier puder/lukier i posypka do ozdoby

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i poczekać aż trochę wystygnie. Jajka wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystko miksować i powoli dodawać mąkę, roztopioną margarynę i mąkę ziemniaczaną. Blachę wysmarować tłuszczem (np. margaryną) i posypać bułką tartą. Ciasto można podzielić na 2 części, a do jednej dodać kakao. Wtedy najlepiej wlać białe ciasto, następnie ciemne i delikatnie zamieszać łyżką. Piec ok. 40 minut w 180ºC. Babkę można po wystygnięciu udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego i wesołych świąt!

 

Może Ci się spodobać także...