DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ
(przepis z książki pt.”Wielka księga ciast”)
Składniki:
- 500 g mąki
- 1/2 kostki drożdży
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
- tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
W misce rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośniecią na ok.20 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, masło, szczyptę soli i letnie mleko. Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wlać tam rozczyn. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut, a następnie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i z każdej zrobić cienki wałeczek. Każdy z wałeczków podzielić na małe, równe części (u mnie wyszło 15). Porcję ciasta lekko przypłaszczyć, dać do środka kostkę lub pół czekolady i uformować kulkę. Piec ok. 15-20 minut w 175
ºC
.
ºC
.
Smacznego!