Drożdżowe bułeczki z czekoladą






DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ

(przepis z książki pt.”Wielka księga ciast”)

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie:

W misce rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mleka, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośniecią na ok.20 minut. 
Do wyrośniętego rozczynu dodać cukier, masło, szczyptę soli i letnie mleko. Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wlać tam rozczyn. Wyrabiać ciasto przynajmniej 20 minut, a następnie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić je na 2 części i z każdej zrobić cienki wałeczek. Każdy z wałeczków podzielić na małe, równe części (u mnie wyszło 15). Porcję ciasta lekko przypłaszczyć, dać do środka kostkę lub pół czekolady i uformować kulkę. Piec ok. 15-20 minut w 175
ºC
.
Smacznego!


Może Ci się spodobać także...