Biało czarne czekoladowe muffinki

Wracam po dość długiej przerwie 😀 Dzisiaj będą jedne z moich ulubionych muffinek – z białą czekoladą i bitą śmietaną.

MUFFINKI NADZIEWANE BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 75 ml mocnej kawy
  • 150 g białej czekolady
  • bita śmietana
  • sos karmelowy/ posypka do ozdoby

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnej misce rozmącić jajko i zmieszać z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym, śmietaną i kawą. Wymieszać suche składniki z mokrymi, formę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i do połowy napełnić ciastem. Czekoladę połamać na kawałki, położyć na cieście i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec ok. 20 minut w 180ºC. Upieczone muffiny przez chwilę zostawić w formie, a kiedy wystygną udekorować bitą śmietaną, posypką lub rozpuszczoną białą czekoladą.

Smacznego!


Może Ci się spodobać także...