Najlepsze ciasto na chłodne jesienne wieczory? Oczywiście brownie! Mocno czekoladowe, słodkie i najlepiej jeszcze ciepłe, idealne do kawy lub herbaty.
BROWNIE
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 170 g mąki
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnuszku gotujemy wodę, a miskę z czekoladą i masłem dajemy na garnek tak, żeby woda nie dotykała miski. Miksujemy jajka z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy.
Formę (u mnie 25 x 36) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut.
Smacznego!