Brownie


Najlepsze ciasto na chłodne jesienne wieczory? Oczywiście brownie! Mocno czekoladowe, słodkie i najlepiej jeszcze ciepłe, idealne do kawy lub herbaty.

BROWNIE 



Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 170 g mąki 
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnuszku gotujemy wodę, a miskę z czekoladą i masłem dajemy na garnek tak, żeby woda nie dotykała miski. Miksujemy jajka z cukrem, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy.

Formę (u mnie 25 x 36) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Może Ci się spodobać także...