Pierniczki z szybką


Już za tydzień Wigilia, więc najwyższa pora robić pierniczki! Ja zrobiłam je w nietypowej wersji – z landrynkową szybką. Oto przepis jak je zrobić.


PIERNICZKI Z SZYBKĄ



Składniki:

  • 750 g  mąki
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 drobno rozbite goździki (ja zamiast tego użyłam przyprawy do piernika)
  • opakowanie landrynek bez nadzienia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować na ok. 1 cm. Większymi foremkami wykrawać dowolne kształty, a mniejszymi środek. Potłuczone landrynki dać do środka piernika. Piec przez ok. 8 min w 160 ºC. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posmarować jajkiem.


Smacznego!





Może Ci się spodobać także...