Już za tydzień Wigilia, więc najwyższa pora robić pierniczki! Ja zrobiłam je w nietypowej wersji – z landrynkową szybką. Oto przepis jak je zrobić.
PIERNICZKI Z SZYBKĄ
Składniki:
- 750 g mąki
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka
- 50 g margaryny
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 drobno rozbite goździki (ja zamiast tego użyłam przyprawy do piernika)
- opakowanie landrynek bez nadzienia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, ciasto zagnieść. Następnie rozwałkować na ok. 1 cm. Większymi foremkami wykrawać dowolne kształty, a mniejszymi środek. Potłuczone landrynki dać do środka piernika. Piec przez ok. 8 min w 160 ºC. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, posmarować jajkiem.
Smacznego!