Malinowe walentynki


Już jutro walentynki, a jeżeli jeszcze nie wiecie co upieczecie, to mam propozycję: pyszne kruche ciasteczka z kokosem i malinami!

WALENTYNKOWE SERDUSZKA (przepis z tej strony)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 375 g mąki
  • 3-4 żółtka (ugotowane, przetarte)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • białka z 2 jajek
  • 200 g cukru
  • 250 g mrożonych malin
  • 25 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30 g cukru

Przygotowanie:

Masło, cukier puder, mąkę i żółtka zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować masę kokosową: białka, cukier i wiórki dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm, wykrawamy serduszka i nakłuwamy widelcem. Na brzegi ciastek nakładamy masę kokosową i całość pieczemy przez 10 minut w 180 ºC
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, a maliny wkładamy do garnka i odparowujemy z nich wodę. Następnie dodajemy cukier i chwilę gotujemy, ściągamy garnek z ognia i dodajemy żelatynę. Chwilę mieszamy i czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na upieczone i przestudzone ciastka.

Smacznego!

 








Może Ci się spodobać także...