Już jutro walentynki, a jeżeli jeszcze nie wiecie co upieczecie, to mam propozycję: pyszne kruche ciasteczka z kokosem i malinami!
WALENTYNKOWE SERDUSZKA (przepis z tej strony)
Składniki:
- 250 g masła
- 125 g cukru pudru
- 375 g mąki
- 3-4 żółtka (ugotowane, przetarte)
- 100 g wiórków kokosowych
- białka z 2 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mrożonych malin
- 25 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 g cukru
Przygotowanie:
Masło, cukier puder, mąkę i żółtka zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie możemy przygotować masę kokosową: białka, cukier i wiórki dajemy do garnka i prażymy na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm, wykrawamy serduszka i nakłuwamy widelcem. Na brzegi ciastek nakładamy masę kokosową i całość pieczemy przez 10 minut w 180 ºC.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, a maliny wkładamy do garnka i odparowujemy z nich wodę. Następnie dodajemy cukier i chwilę gotujemy, ściągamy garnek z ognia i dodajemy żelatynę. Chwilę mieszamy i czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć. Wtedy wylewamy ją na upieczone i przestudzone ciastka.
Smacznego!