Ten post powinien ukazać się już 2 dni temu, niestety przez pracę zupełnie nie miałam na to czasu. Jeżeli dalej nie wiecie co upiec mamie w jej święto, a macie w domu świeże truskawki to przychodzę z pomocą. Tartaletki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, co potwierdziła moja mama 😉
TARTALETKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI (8-10 sztuk)
Składniki:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- budyń w torebce (+mleko i cukier potrzebne do jego przygotowania)
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Schłodzone ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok.30 min w 180ºC, do zbrązowienia ciasta.
Kiedy tartaletki się pieką możemy przygotować budyń. Robimy to zgodnie z instrukcją na tyle, jednak używamy tylko połowy mleka z instrukcji. Gęsty budyń przekładamy do upieczonych tartaletek i podpiekamy jeszcze ok. 7 min.
Truskawki kroimy, układamy w dowolny sposób na chłodnym budyniu i gotowe 😉
Smacznego!