Tym razem coś dla miłośników kawy, idealnie na rano. Te bardzo kawowe muffinki dodadzą Wam energii na cały dzień i znacznie osłodzą poranne wstawanie 🙂
KAWOWE MUFFINKI
Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 100 g śmietany
- 100 ml mleka
- 50 ml likieru tiramisu lub kawowego
dodatkowo do kremu:
- pół kostki masła
- 2 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie trochę likieru tiramisu lub kawowego
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy jajko, cukier, masło, śmietanę, likier i mleko. Wsypujemy do tego mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Papilotki wsadzamy w zagłębieniach w formie na muffiny, ewentualnie foremkę smarujemy masłem. Nakładamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Kiedy muffiny się pieką możemy zrobić krem. Miksujemy masło z cukrem pudrem i likierem, aż do uzyskania zwartej masy. Jeżeli jest zbyt płynna musimy dodać więcej cukru pudru, a jeżeli ubiliśmy masło za bardzo, to można dodać trochę mleka.
Kiedy muffinki wystygną dekorujemy je w dowolny sposób i gotowe.
Smacznego!