Mam wakacje, a razem z nimi dużo wolnego czasu. Przez to niestety cały czas piekę, a moja rodzina się buntuje, że oni nie mogą tego wszystkiego jeść, bo będą grubi. Niestety wychodzi na to, że większą część rzeczy, które piekę jem sama.
Dzisiaj mam propozycję na lekkie, wręcz wakacyjne ciasto. Trochę przypomina brownie, jednak nie jest tak ciężkie i mokre. Idealnie smakuje ze świeżymi truskawkami, których teraz mamy pod dostatkiem 😉
KOSTKA KAKAOWA (przepis na dużą formę)
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 jajka
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
- 150 g mielonych migdałów
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce miksujemy margarynę z cukrem, aż powstanie pulchna masa. Potem do tego dodajemy jajka i ucieramy jeszcze chwilę.
Zawartość dwóch misek łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem/ wyłożoną papierem. Pieczemy przez 25 minut w 180ºC.
W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Upieczone ciasto kroimy w kostkę, oblewamy czekoladą i posypujemy orzechami.
Smacznego!