Jakiś czas temu, w programie ‚Buddy’s Bakery Rescue’, jedna z uczestniczek została zapytana, jakie danie kojarzy jej się z miejscem, w którym mieszka. Wtedy też zaczęłam zastanawiać się, co mnie kojarzy się z Wieliczką i w jaki sposób można z tego zrobić coś słodkiego. Przypomniały mi się wtedy lody wielickie, które kiedyś jadłam i wpadłam na pomysł, czemu nie zrobić podobnej tarty.
Tarty nie ma, jednak są tartaletki, a połączenie karmelu, soli i czekolady okazało się strzałem w dziesiątkę 😉
TARTALETKI Z KARMELEM I SOLĄ (8-10 sztuk)
Składniki:
- 250 g mąki
- 175 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- masa kajmakowa w puszce
- sól (najlepiej morska-jest grubsza)
- 100 g czekolady deserowej (tabliczka)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w 180ºC, do zbrązowienia ciasta.
Na upieczone ciasto dajemy masę kajmakową i posypujemy solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na wierzch każdej tartalerki. Dodatkowo czekoladę można posypać solą. Gotowe tartaletki wsadzamy do lodówki, aż do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!