Muffiny z malinami i miętą

Lato lubię z paru powodów: są wakacje, więc mam dużo wolnego czasu, jest ciepło i dlatego, że jest to sezon na truskawki, jagody i maliny. Jako że te ostatnie rosną u mnie na ogródku, postanowiłam wykorzystać je w dzisiejszym przepisie.

MUFFINY Z MALINAMI I MIĘTĄ



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150-200 g malin
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 250 ml śmietany
  • 50 g cukru pudru i mięta do dekoracji

Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a następnie dodajemy do niej umyte maliny. W osobnej misce mieszamy jajko, cukier, olej i jogurt. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Do zagłębień w formie na muffiny wsadzamy papilotki, wypełniamy ciastem i pieczemy 20 minut w 180ºC. 
Garść liści mięty drobno siekamy, łączymy z cukrem pudrem i odrobiną wody, a później dekorujemy upieczone muffiny.
Smacznego!

Lato w pełni!

Może Ci się spodobać także...