Chociaż drinki piję bardzo rzadko, to ostatnio mojito skradło moje serce. Odkąd nauczyłam się jak je robić, mogłabym pić je cały czas. Polecam w wersji bez i z alkoholem 😉
MOJITO
Składniki:
- pół limonki
- 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego, chociaż biały też będzie dobry)
- parę listków mięty
- kruszony lód
- 40 ml białego rumu
- woda gazowana
Przygotowanie:
Połówkę limonki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy cukier i mięte. Wszystko ugniatamy muddlerem, lub czymkolwiek, co mamy pod ręką, np. końcówką drewnianego tłuczka. Następnie szklankę wypełniamy kruszonym lodem, wlewamy rum i uzupełniamy wodą gazowaną. Mieszamy wszystko za pomocą długiej łyżeczki, dosypujemy trochę kruszonego lodu, ozdabiamy miętą i gotowe 😉
Wersja bezalkoholowa:
Postępujemy tak samo jak przy normalnym mojito, a zamiast rumu i wody gazowanej dodajemy sprita i wodę.
Na zdrowie!