Amerykańskie naleśniki, pancakes, są specyficzne, ponieważ można je jeść przez cały dzień- na śniadanie, obiad, deser lub kolację. Są bardzo mięciutkie i pożywne, grubsze i mniejsze od naszych tradycyjnych naleśników. W szczególności polecam je jeść z miodem i masłem, ale smaczne są również z czekoladą czy dżemem.
PANCAKES (ok.20 średniej wielkości placuszków)
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier i sól), a w drugiej roztrzepane jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto smażymy na patelni bez tłuszczu, do zarumienienia.
Smacznego!