Serniczki na zimno

Dla wielu osób 1 dzień września kojarzy się z przykrym obowiązkiem jakim jest szkoła.Oto moja propozycja jak można sobie ten dzień troszkę osłodzić. Chociaż lato powoli dobiega końca to zimne desery dalej smakują tak samo dobrze. Czy to w wersji zwykłej, tęczowej lub z czekoladą.

SERNICZKI NA ZIMNO (12 sztuk w formie na babeczki)

Składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 35 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 70 g herbatników
  • opcjonalnie czekolada lub barwniki spożywcze
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy i łączymy z połową przygotowanego masła. Resztę masła ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem. Do masy dodajemy cukier wanilinowy i serek homogenizowany. W przegotowanym mleku rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy. Wszystko miksujemy i przelewamy do silikonowych foremek. Na wierzch dajemy herbatniki i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny, a następnie delikatnie i ostrożnie wyciągamy z foremki.

Smacznego!

Ciacho na widelcu
Z dziećmi i dla dzieci 2014

Może Ci się spodobać także...