To jest moje drugie podejście do tych babeczek i na szczęście zakończyło się ono sukcesem. Sam pomysł wzięłam ze strony SORTED i tak jak chłopaki robiłam ciasto z białej czekolady. Niestety piekłam je za długo i środek nie był płynny, jednak równie smaczny 😉
Za drugim razem użyłam gorzkiej czekolady i piekłam w formie silikonowej, czego nie polecam, bo przy wyciąganiu babeczki się otwierają i środek wypływa. Z podanych składników można zrobić 11 babeczek w formie do muffinów.
LAVA CAKES
Składniki:
- 5 jajek
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- truskawki (świeże, mrożone, lub tak jak u mnie z puszki)
Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jajka mieszamy z cukrem i roztopioną czekoladą. Do tej masy dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Formę na babeczki smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Teraz najgorsza część – ciasto musi być przynajmniej 4 godziny w zamrażalniku, dlatego polecam je zrobić dzień wcześniej i mrozić przez noc. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy 8-10 minut.
W tym czasie możemy zrobić polewę. Ja akurat miałam pod ręką truskawki w puszce i tylko je zblendowałam z odrobiną barwnika, dla uzyskania ładniejszego koloru. Jednak idealne będą też borówki, maliny lub po prostu ciemna czekolada, bita śmietana czy lody jako dodatek.
Babeczki najlepiej podawać na ciepło, wtedy środek jest idealnie płynny.
Smacznego!