Ciasto z piwem

Ostatnio namiętnie oglądam kanał SORTED FOOD na youtubie i to od nich właśnie wzięłam przepis na dzisiejsze ciasto. Jest ono mokre, mocno czekoladowe, z lekko wyczuwalną goryczką piwa. Dla mnie ciasto idealne.

CIASTO Z PIWEM



Składniki:

  • 75 g masła
  • 125 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guinnessa)
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 40 g kakao
  • 1 jajko
  • 75 ml jogurtu naturalnego
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g sera białego do smarowania ( np. Philadelphia)
  • 100 g cukru pudru
  • 30 ml ciemnego piwa
Przygotowanie:
 
W rondelku roztapiamy masło razem z piwem. Następnie dodajemy do tego cukier, kakao i olej. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W innej misce ubijamy jajka z jogurtem. Dodajemy do nich mieszankę piwa z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub do kufla, dla ładniejszej prezentacji. Pieczemy 20 (muffiny) lub 25 (ciasto w kuflu) minut w 180°C.
Z sera, cukru pudru i piwa przygotowujemy lukier-mieszamy wszystkie składniki razem. Jest on dość specyficzny, ale z ciastem komponuje się bardzo dobrze.
Jeżeli chcecie gęstą masę do przełożenia lub udekorowania ciasta to proponuję wymieszać ser biały z cukrem pudrem i śmietanką 36%: najpierw zmiksować ser z cukrem, wlać śmietankę i miksować do uzyskania konsystencji bitej śmietany.

Smacznego!

 

Ciacho na widelcuTydzień z piwem w tle v. IICiasta bez miksera

Tydzień z piwem w tle

Może Ci się spodobać także...