Już od paru dni mamy jesień. I chociaż pogoda w Krakowie nas nie rozpieszcza, to mam dla Was coś, co pomoże przywołać piękną, złotą polską jesień do domu. Te muffinki mają wszystko, co kojarzy się z tą porą roku – jabłka, cynamon i miód.
Polecam też inne, idealne na jesień muffiny – z miodem.
JESIENNE MUFFINKI (12 sztuk)
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250 g jabłek, pokrojonych w kostkę
- 1 jajko
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g kwaśnej śmietany
- do ozdoby cynamon, miód, bita śmietana
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą i kawałkami jabłka. W osobnej misce łączymy jajko z cukrem, olejem, jogurtem i śmietaną. Zawartość obu misek dokładnie ze sobą mieszamy.
Papilotki lub nasmarowaną formę napełniamy ciastem i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Muffiny najlepiej podawać z bitą śmietaną i miodem.
Smacznego!