Dzisiaj post trochę na szybko, więc będzie bez zbędnego gadania. To chyba najlepsza tarta, jaką do tej pory udało mi się zrobić. Koniecznie musicie jej spróbować!
TARTA Z GRUSZKAMI W KARMELU Z RUMEM I MIGDAŁAMI
Składniki:
- 250 g mąki
- 225 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 duże gruszki, obrane i pokrojone w plasterki
- 40 g cukru
- 50 g migdałów w płatkach
- opcjonalnie rum
Przygotowanie:
Mąkę zagniatamy ze 175 g masła, cukrem pudrem, żółtkiem i solą. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy gruszki. Na patelni topimy pozostałe 50 g masła, a następnie dodajemy cukier. Kiedy cukier już się skarmelizuje dodajemy migdały. Następnie partiami dodajemy gruszki, opiekając przez chwilę każdą ze stron. Na koniec dolewamy trochę rumu i dusimy gruszki, najpierw pod przykryciem, a potem bez.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy. Na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180ºC.
Na upieczonym i chłodnym cieście układamy gruszki i posypujemy pozostałymi migdałami.
Smacznego!
Ten przepis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej (http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki ). Startuję w kategorii „dla gości”, ponieważ, według mnie, ta tarta jest idealna na różnego rodzaju przyjęcia.