Bardzo lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Tak jest właśnie w tych babeczkach. Zostały one zrobione na konkurs Wedla, którego niestety nie udało mi się wygrać. Ale przynajmniej odkryłam nowy, świetny przepis 😉
BABECZKI Z MASĄ KARMELOWĄ I GRANATEM
Składniki:
- 250 g mąki
- 175 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- czekolada karmelowa (ja użyłam Wedla)
- 250 g serka mascarpone
- owoc granatu
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Pieczemy ok.10 minut w 180ºC, do zbrązowienia ciasta.
Alternatywą dla pieczenia może być kupno gotowych kruchych babeczek. Sprawdza się to, kiedy nie macie czasu lub ochoty na zrobienie ciasta.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do wystygnięcia,
Owoc granatu obieramy i wyciągamy nasiona.
Na zimne ciasto nakładamy karmelowy krem i posypujemy granatem.
Smacznego!