Pierniczki

Już niedługo święta, więc jeżeli nie zrobiliście jeszcze pierniczków, to najwyższy czas się za to zabrać. Z przepisu, który tu znajdziecie, pierniczki wyjdą twardawe, dlatego polecam schować je w zamkniętym pudełku razem z paroma kromkami chleba. Dzień przed Wigilią można je wyjąć i ozdobić. Jeżeli nie chcecie ozdabiać pierników lukrem, polecam spróbować zrobić „szybkę” 😉
Ładnie zapakowane pierniczki będą też świetnym prezentem!

PIERNICZKI



Składniki:

  • 750 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 3 goździki rozbite na drobne kawałeczki
  • lukier królewski (białka z jajek+cukier puder), barwniki i posypki do dekoracji

Przygotowanie:


Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 0,5-1 cm i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy ok. 10 minut w 160 ºC. 
Dekorujemy je kiedy wystygną.
Smacznego!


Słodki Prezent
Korzenne przysmaki
Wigilia 2014
Świąteczne słodkości!

Może Ci się spodobać także...