Piernik

Były pierniczki, to teraz czas na piernik, najbardziej świąteczne ciasto ze wszystkich. Przepis, z małymi zmianami, pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć w domu, tylko dopiero na stole, ale na szczęście uchwyciłam ostatnie kawałki piernika 🙂

PIERNIK

Składniki:
  • 160 ml ciemnego piwa (np. Guinness)
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 g startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml miodu
  • 180 ml oleju
  • do dekoracji kuwertura czekoladowa i posypka
Przygotowanie:

Piwo musimy zagotować i odstawić do stygnięcia. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, imbir i cynamon. W drugim naczyniu ubijamy jajka razem z cukrem, miodem i olejem. Dodajemy do tego na zmianę piwo i sypką mieszankę, cały czas miksując.
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy przez ok.30 minut w 175°C.
Na ostudzone ciasto wylewamy czekoladową kuwerturę i posypkę.
Smacznego!



Korzenne przysmaki
Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta
Wigilia 2014
Świąteczne słodkości!
Wigilijny Piernik 2014

Może Ci się spodobać także...