Niestety znowu była dłuższa przerwa nie z mojej winy- najwyraźniej wszystkie sprzęty rtv i ja to nie jest dobre połączenie. Ale powoli wracam do świata z internetem w komputerze i (miejmy nadzieje) posty będą się pojawiały częściej 😉
Tym razem kolejne śniadanie z serii tych międzynarodowych. Dzisiaj przenosimy się do pięknej Francji, kraju Coco Chanel, bagietek, serów i win. Moja propozycja to nie klasyczny croissant(który pewnie kiedyś się pojawi), ale tosty.
FRANCUSKIE TOSTY NA SŁODKO
Składniki:
- 3 średniej wielkości kromki chleba
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- odrobina masła
- cukier puder
- ulubione owoce np. gruszki
Przygotowanie:
Jajko mieszamy z mlekiem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Kromki moczymy z dwóch stron w jajecznej masie i pieczemy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z masłem.
Upieczony chleb oprószamy cukrem pudrem i układamy na nim owoce.
Smacznego!
Na koniec pytanie: jaka potrawa Wam się najbardziej kojarzy z Francją? Dla mnie są to zdecydowanie makaroniki 😉