Tarta ‚ptasie mleczko’

 

Witam w to chłodne, deszczowe i (podobno) zimowe popołudnie. Jeżeli Was też taka pogoda zniechęca do wyjścia z domu i wolicie zaszyć się w kuchni to trafiliście idealnie. Dzisiejsza tarta jest prosta, smaczna i idealnie słodka. Ciekawe jest połączenie ptasiego mleczka z kruchym ciastem, dlatego zachęcam do pieczenia 😉

 

TARTA Z PTASIM MLECZKIEM



Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów
  • 170 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • opakowanie „Ptasiego mleczka”
  • 125 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z orzechami, masłem, 1 łyżeczką cukru pudru,żółtkiem i solą. Szybko wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 min do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość naszej formy do tarty. Formę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Następnie odkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180ºC.
W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy połowę ptasiego mleczka (roztopi się czekolada, resztę musimy ugnieść widelcem) i kiedy trochę ostygnie dodajemy serek mascarpone.
Na upieczoną tartę nakładamy masę i odstawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru pudru i dekorujemy zimną tartę.

Smacznego!

 

Tarta słodka czy wytrawna?

Może Ci się spodobać także...