Ciągle mamy karnawał, a co za tym idzie, różne bale i przyjęcia. Idealną przekąską na takie okazje jest tzw. finger food-jedzenie, do którego nie potrzebujemy sztućców. Jak dla mnie hitem każdej imprezy są te potrójne ciasteczka.
POTRÓJNE CIASTKA
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 10 g kakao
- 40 g maku
- 60 g śmietany
- kajmak w puszce
- opakowanie wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia łączymy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy żółtka, do drugiej kakao i 30 g śmietany, a do ostatniej mak i resztę śmietany. Każdą część zagniatamy osobno, wałkujemy i kieliszkiem wycinamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 180 ºC.
Kiedy ciasta wystygną, składamy po 3, sklejając je kajmakiem. Na koniec masą kajmakową smarujemy brzegi i obtaczamy w kokosie.
Smacznego!