Pączki z budyniem

Zbliża się tłusty czwartek, więc już nadeszła pora na jakieś „tłuste” przepisy. Dzisiaj pączki, ale nie takie jak możecie kupić w cukierni czy sklepie. Te są bardziej zbite, cięższe i nie wyrastają za bardzo. Jednak to nie znaczy, że nie są pyszne! Smaczne same, dzięki gałce muszkatołowej,  jak i z dodatkiem budyniu. 

PĄCZKI Z BUDYNIEM



Składniki:

  • 630 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • parę kropel aromatu waniliowego
  • gotowy budyń waniliowy
  • cukier puder

Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, gałką muszkatołową i solą. Masło mieszamy z jajkiem, mlekiem i aromatem waniliowym, a następnie łączymy z suchymi składnikami i zagniatamy.
Ciasto bardzo się klei, więc podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Foremką wycinamy kółka. 
Pączki musimy smażyć w głębokim tłuszczu. Olej rozgrzewamy do średniej temperatury i smażymy pączki po ok. 3 minuty z każdej strony. Po wyciągnięciu ich z oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie pączki przekrawamy ostrym nożem na pół i przekładamy budyniem. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Inne ogłoszenia: jak możecie zauważyć, zmieniłam nagłówek bloga. Jest też fanpage na facebooku, który możecie obserwować: facebook.com/bakewithola  😉


Karnawałowe Słodkości!

Może Ci się spodobać także...