Malinowe makaroniki z serduszkami

W związku ze zbliżającymi się walentynkami proponuje grę w skojarzenia. Walentynki to oczywiście miłość, miasto zakochanych to Paryż, a jak Paryż to oczywiście makaroniki. Dzisiaj w wersji z serduszkiem i z pysznym malinowym kremem (wersja czekoladowa tutaj).
W tamtym roku również postawiłam na maliny, jednak razem z kruchym ciastem i kokosem 😉

MALINOWE MAKARONIKI

 

Składniki:

  • białka z 3 jajek
  • 50 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 100 g malin
  • 125 g mascarpone
  • czerwony barwnik

Przygotowanie:

Białka dokładnie ubić, pod koniec powoli dodając cukier. Do ubitych białek dodać przesiane migdały i cukier puder i delikatnie wymieszać łyżką. Odłożyć małą część masy do miseczki, dodać barwnik i wymieszać. Jasną masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i na macie lub papierze do pieczenia wyciskać kółka (pamiętając, że ciasto nam się trochę rozleje). Wykałaczką nabieramy czerwone ciasto i rysujemy serduszka. Ciastka odstawić na 15 minut. Po tym czasie makaroniki piec ok. 10 minut w 140ºC.
W tym czasie miksujemy maliny z serkiem mascarpone. Można dodać odrobinę cukru, jeżeli maliny będą za kwaśne, jednak musimy pamiętać, że makaroniki same w sobie są słodkie.
Upieczone ciastka łączymy ze sobą, przekładając je malinową masą.

Smacznego!

 
A gdyby zostało wam czerwone ciasto…

 

Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015
Walentynkowe menu

Może Ci się spodobać także...