Jeżeli nie macie pomysłu na smaczny obiad lub kolację to trafiliście idealnie. Dodatkowo dzięki gotowemu ciastu tartę robi się naprawdę szybko.
Składniki:
- 1 opakowania ciasta do tarty lub ciasta francuskiego
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 50 g startego, żółtego sera
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- 300 g mrożonej mieszanki warzyw
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, czosnek, słodka papryka)
Przygotowanie:
Mrożone warzywa gotujemy tak, żeby były trochę twarde.
W tym czasie kurczaka kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Podsmażamy do zeszklenia się cebuli.
W osobnej misce mieszamy śmietanę, jajka, ser żółty i doprawiamy.
Formę do tarty wykładamy ciastem. Na spód dajemy kurczaka z cebula i pieczarkami, na to warzywa i całość zalewamy śmietanowym sosem.
Pieczemy 20 minut w 180ºC. Podajemy jeszcze ciepłe, można dodać octu balsamicznego.