Pomarańczowe mini babki

Za oknem jest śnieg, więc mam wrażenie, że mamy święta Bożego Narodzenia a nie Wielkanoc. Proponuję trochę połączyć te święta – do typowego wielkanocnego wypieku dodać typowy grudniowy owoc. Bo chyba nie jestem jedyną osobą, której pomarańcze kojarzą się z zimą 😉
Zmodyfikowałam przepis z książki „Cukiernia Lidla”.
Nie zauważyłam, ale parę dni temu minęły 2 lata odkąd zaczęłam prowadzić tego bloga. Dziękuję wszystkim czytającym i tym, którzy mnie wspierali przez cały ten czas (Roksana pozdrów mamę) 😉

MINI BABKI POMARAŃCZOWE 



Składniki:

  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka i odrobina soku z 1 pomarańczy
  • 5 jajek
  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada deserowa

Przygotowanie:

 
Masło i margarynę delikatnie podgrzewamy, a następnie miksujemy z cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując wbijamy jajka, jedno po drugim. Do masy wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, a następnie wszystko mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek (jeżeli nie mamy silikonowych to smarujemy je masłem) i pieczemy 15-20 minut w 180 °C.
Kiedy babki trochę ostygną polewamy je czekoladą.

Smacznego!

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiBabki Wielkanocne 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

Może Ci się spodobać także...