Babeczki z niespodzianką

Zbliża się Dzień Dziecka, więc z tej okazji będą 2 przepisy. Pierwszy już dziś, żebyście zdążyli kupić wszystkie potrzebne składniki 😉 Przy tych muffinkach jest trochę roboty, ale są tego warte-zachwycą nie tylko dzieci, ale też dorosłych. 


BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ (12 sztuk)



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 30 g kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g kwaśnej śmietany

krem: (przepis z kotlet.tv)

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 45 ml wrzątku

dodatkowo:

  • małe cukierki, draże, M&M’sy do środka babeczek
  • żelki wstążki (cienkie i długie) o dowolnym smaku

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnej misce musimy rozmącić jajko i zmieszać je z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Suche składniki mieszamy z mokrymi, formę wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
W czasie, gdy muffiny będą się chłodzić, robimy z żelków małe wstążeczki.
Kiedy muffinki będą zimne, delikatnie ucinamy im czubki, wydrążamy dziurkę, dajemy do środka słodycze i przykrywamy ciastem. Ciasto, które nam zostanie chowamy do zamykanego pojemnika, przyda nam się np. do cake popsów 😉
Na koniec robimy krem: schłodzoną kremówkę ubijamy, a we wrzątku dokładnie rozpuszczamy galaretkę. Chwile ją studzimy i jeszcze ciepłą wlewamy do ubitej śmietany i szybko miksujemy. Jeżeli krem jest zbyt „lejący się” polecam schłodzić go przez chwilę w lodówce. 
Na koniec nakładamy krem na babeczki szprycą, zakrywając ślady po odcięciu czubka. Dajemy żelkową wstążeczkę i schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Wiosenne słodkości!

Może Ci się spodobać także...