Torcik truskawkowy

Mamy piękną (bardziej lub mniej) wiosnę, co wiąże się z sezonem grillowym i oczywiście truskawkami! Coraz częściej będziemy się teraz spotykać ze znajomymi na świeżym powietrzu i organizować przyjęcia.A jak powszechnie wiadomo, najlepszym deserem na takie spotkania będzie biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.


TORCIK TRUSKAWKOWY



Składniki:

   biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

   masa truskawkowa i reszta:

  • 200 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody
  • 150 g jogurtu truskawkowego
  • 200 g śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany (opcjonalnie)
  • polewa czekoladowa
Przygotowanie:

Robimy biszkopt: całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy, napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut. Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrawamy na 2 części.
100 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia, Kiedy będzie chłodna łączymy ją z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki, a kiedy zacznie tężeć przelewamy na spód biszkoptu. Na górę dajemy drugą część biszkoptu i całość wstawiamy do lodówki. 
W tym czasie przekrawamy resztę truskawek na pół, a śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Na górze biszkoptu układamy połówki truskawek i przykrywamy je bitą śmietaną. Całość polewamy delikatnie polewą czekoladową.
Smacznego!

Wiosenne słodkości!
Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Może Ci się spodobać także...