Ostatnio zaczęłam doceniać cytryny. Pomijając ich orzeźwiającą funkcję (wrzucone do wody z lodem dają cudowny posmak) można z nich zrobić przepyszny krem, który dobrze smakuje sam lub jako dodatek do ciastek.
Na blogu pojawiła się nowa opcja: pod każdym postem jest żółty przycisk „Cook’d!”(jeżeli się nie wyświetla to trzeba wejść w konkretny przepis, chwilowa usterka). Dzięki niemu możecie dodawać zdjęcia potraw, wykonanych według mojego przepisu! 🙂
Zapraszam do próbowania i odwiedzania strony na facebooku.
LEMON CURD (130 ml)
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 jajko
- 55 g cukru
- 35 g masła
Przygotowanie:
Lemon curd przygotowujemy w metalowej misce, którą następnie umieścimy w garnku z gotującą się wodą. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy cukier i jajko. Wszystko mieszamy i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Miskę dajemy na garnek z wrzącą wodą (miska nie może dotykać wody!) i mieszamy. Najpierw do rozpuszczenia się masła, a następnie do lekkiego stężenia masy. Następnie ochładzamy, przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki.
Smacznego!