Muffiny dyniowe z serem i orzechami

Wracam razem z moją ulubioną porą roku! Tak, tak, od dzisiaj mamy jesień. Co to oznacza dla bloga? Zdecydowanie więcej dyni, orzechów, karmelu i czekolady. Już się nie mogę doczekać, aż uda mi się tu wstawić wszystko, co sobie przygotowałam. A po tej krótkiej przerwie pomysłów mam baaaardzo dużo 😉


DYNIOWE MUFFINY Z SEREM I ORZECHAMI (12 sztuk)



Składniki:

  • 250 g purée z dyni
  • 150 g białego sera
  • 1 i 1/2 łyżki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 60 g siekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 140 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 125 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:


Biały cukier ucieramy z białym cukrem i aromatem waniliowym. Można też pójść krótszą drogą i użyć waniliowego serka homogenizowanego.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i orzechami.
W  osobnej misce rozmącamy jajko i mieszamy z cukrem brązowym, olejem, jogurtem oraz naszą zmiksowaną dynią. Następnie dodajemy suche składniki i szybko mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Przekładamy do formy połowę ciasta i dajemy łyżeczkę sera. Przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut.
                                             Smacznego!


Zakręcony Muffin - edycja jesienna
Jesienne Superfoods
Jesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...