Wracam razem z moją ulubioną porą roku! Tak, tak, od dzisiaj mamy jesień. Co to oznacza dla bloga? Zdecydowanie więcej dyni, orzechów, karmelu i czekolady. Już się nie mogę doczekać, aż uda mi się tu wstawić wszystko, co sobie przygotowałam. A po tej krótkiej przerwie pomysłów mam baaaardzo dużo 😉
DYNIOWE MUFFINY Z SEREM I ORZECHAMI (12 sztuk)
Składniki:
- 250 g purée z dyni
- 150 g białego sera
- 1 i 1/2 łyżki białego cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 60 g siekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 140 g brązowego cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 125 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Biały cukier ucieramy z białym cukrem i aromatem waniliowym. Można też pójść krótszą drogą i użyć waniliowego serka homogenizowanego.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami i orzechami.
W osobnej misce rozmącamy jajko i mieszamy z cukrem brązowym, olejem, jogurtem oraz naszą zmiksowaną dynią. Następnie dodajemy suche składniki i szybko mieszamy.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem. Przekładamy do formy połowę ciasta i dajemy łyżeczkę sera. Przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut.
Smacznego!