Nie wiem kiedy te wakacje minęły, ale już mamy 1 października. Oznacza to oczywiście początek roku akademickiego. Z tej okazji mam przepis na coś słodkiego dla wszystkich studentów 😉
Początek października to również zmiany na blogu.: przepisy będę dodawać we wtorki i czwartki. Przynajmniej taki jest plan i zobaczymy co z tego wyjdzie 😀
DESER DYNIOWY (4 porcje po 150 ml)
Składniki:
- 90 g ciasteczek cynamonowych (kupnych lub zrobionych)
- 200 g purée z dyni
- 100 g śmietanki 36%
- 100 g serka mascarpone
Przygotowanie:
Ciasteczka rozkruszamy na piasek. Purée z dyni doprawiamy cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową według preferencji. Śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru, a następnie miksujemy z mascarpone.
Teraz wszystko układamy w słoiczkach. U mnie od dołu poukładane były 3 łyżeczki ciasteczek, 3 łyżeczki dyni, 2 łyżeczki kremu śmietankowego i po jednej łyżeczce dyni, kremu i ciasteczek na wierzch.