Mamy wtorek, więc jest post. Niestety dodatkowo wraz z wtorkiem przyszło do mnie przeziębienie. Dlatego sobie i wszystkim innym chorym (i nie tylko!) polecam dzisiejsze muffiny wraz z kubkiem gorącej herbaty i popołudniem pod kocykiem 😉
MUFFINY MOCNO ORZECHOWE (6 dużych lub 12 średnich)
Składniki:
- 200 g mąki
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 250 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki rumu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnej misce łączymy jajka, cukier, olej, kwaśną śmietanę i rum, a następnie suche składniki. Mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC. Upieczone muffiny możemy oblać rozpuszczoną czekoladą deserową.