Strucla jabłkowa

Od wczoraj w Krakowie mamy piękną zimę. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że mamy październik. Gdzie się podziała moja ukochana jesień?! Ta ciepła, ze spadającymi liśćmi, dynią, orzechami i całą resztą. Zamiast tego jest zimno, pada śnieg, a znajomi na facebooku na tablice zaczynają wstawiać „Jingle bells”. Ale nie ma tego złego. Przynajmniej na spokojnie mogę siedzieć pod kocykiem „bo zimno”, a jak się spóźnię to będzie „bo śnieg” 😉
Dodatkowo już 2 raz biorę udział w akcji „Jabłko z cynamonem”. W zeszłym roku zrobiłam muffinki, teraz przyszedł czas na strucle 🙂


STRUCLA Z JABŁKAMI

Składniki:
  • 1 żółtko
  • 1 jajko 
  •  300 g mąki
  • 150 g cukru 
  • 25 g drożdży 
  • 60  g roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 1 kg startych jabłek 
  •  łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • dodatkowo jajko do posmarowania 

Przygotowanie:

 Żółtko mieszamy z jajkiem, 110 g cukru, drożdżami, masłem i mlekiem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. 
W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Starte jabłka odsączamy i mieszamy z resztą cukru i przyprawami.
Ciasto musimy rozwałkować w kształt prostokąta. Jego boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch dajemy jabłka. Następnie zawijamy ciasto jak roladę i smarujemy resztą jajka.
Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC.
Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2015
Jesienne Superfoods
Jesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...