Drożdżowe bułeczki

Ostatnio była strucla jabłkowa, dzisiaj będzie pod trochę inna postacią. Bułeczki idealne do pracy, szkoły czy na uczelnie 😉

Dodatkowo zapraszam wszystkich do słuchania internetowego radia UJOT FM gdzie od poniedziałku do piątku o 8:55 będzie można usłyszeć moją audycję!


DROŻDŻOWE BUŁECZKI

Składniki:
  • 1 żółtko
  • 1 jajko 
  •  300 g mąki
  • 110 g cukru 
  • 25 g drożdży 
  • 60  g roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • powidła śliwkowe
  • słodkie kakao instant

Przygotowanie:


 Żółtko mieszamy z jajkiem, cukrem, drożdżami, masłem i mlekiem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto musimy rozwałkować w kształt prostokąta. Jego boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch smarujemy powidłami i posypujemy kakao. Następnie zawijamy ciasto jak roladę, smarujemy resztą jajka i kroimy na ok. 1 cm krążki.
Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC.
Smacznego!


Jesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...