Purée z dyni

Jeszcze 11 dni do halloween! Z tej okazji nie może zabraknąć najważniejszej rzeczy z nim związanej – dyni. Dzisiaj purée na 2 sposoby, zapraszam!
Przy okazji przypominam możliwości usłyszenia mnie w audycji „MNIAM!”od poniedziałku do piątku o 8:55, tylko na UJOT FM
Jak pewnie zauważyliście, dodaję post w poniedziałek. Niestety muszę zmienić ustalony przez siebie wcześniej plan, ale zmienia się tylko dzień. Posty dalej będą pojawiać się 2 razy w tygodniu, w poniedziałek i czwartek 😉

PURÉE Z DYNI



Sposób 1: gotowanie (na zdjęciu po lewej)

Mój ulubiony sposób. Dynię przekrawamy i wydrążamy. Następnie miąższ kroimy w kostkę, gotujemy we wrzątku ok. 8 minut i odcedzamy. Na koniec miksujemy.

Sposób 2: pieczenie (na zdjęciu po prawej)

 
Dynię można też upiec. Najpierw ją przekrawamy, wydrążamy i kroimy w paski. Przekładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180ºC przez ok. godzinę. Kiedy ostygnie obieramy ze skórki i blendujemy.
Przy obydwóch sposobach istnieje konieczność odcedzenia purée. Wystarczy je dać na chwilę na sitko, a jeżeli nie mamy czasu to przetrzeć przez sitko z gazą.

Smacznego!

 

 

Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

Może Ci się spodobać także...