Już za niedługo ponad tydzień Halloween i trzeba powoli wczuwać się w nastrój. Dlatego dzisiaj będzie dyniowo, jednak nie strasznie. Jeżeli upieczecie ten sernik w okrągłej formie i dodacie parę szczegółów, to z pewnością zrobi furorę na imprezie Halloweenowej 😉
SERNIK DYNIOWY
Składniki:
ciasto:
- 3 żółtka
- 25 g cukru
- 170 g masła
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
ser:
- 600 g białego sera
- 300 g purée z dyni
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- opakowanie budyniu śmietankowego
- cukier wanilinowy
- opcjonalnie polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składniki do ciasta. Szybko wyrabiamy, przekładamy do formy wysmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem.
W tym czasie możemy przygotować ser. Nie ma w tym nic trudnego – wszystkie składniki dajemy do malaksera i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ser przekładamy na ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w 180ºC. Po upieczeniu możemy udekorować polewą.
Smacznego!