Muffiny caprese

Moja ulubiona sałatka w wersji muffinkowej! Jednak są drobne zmiany: zamiast świeżych pomidorów użyłam suszonych, a zamiast bazylii jest zielone pesto. W takiej wersji caprese jest równie smaczne, polecam samemu spróbować.

 

MUFFINY CAPRESE (12 porcji)



Składniki:

  • 125 g mozzarelli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ser i pomidory odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy do tego mozzarellę i pomidory. W osobnym naczyniu rozmącamy jajko, mieszamy z jogurtem, oliwą i pesto, a na koniec dodajemy do tego mączną mieszankę. Mieszamy do chwili, aż wszystkie składniki się połączą.
 Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.

Smacznego!

 

 

Jesień pełna warzyw(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy

Może Ci się spodobać także...