Jakiś czas temu kupiłam kokilki z myślą o crème brûlée, jednak dalej nie mogę kupić palnika. Za to kokilki znalazły w mojej kuchni inne, bardziej śniadaniowe zastosowanie. Można zapiekać w nich jajka z różnymi dodatkami. Dzisiaj na blogu podstawowa, ale bardzo smaczna wersja z masłem i śmietaną 🙂
ZAPIEKANE JAJKA ZE ŚMIETANĄ (1 porcja)
Składniki:
- 2 jajka
- 30 g (2 łyżki) śmietany kremówki
- 10 g masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śmietankę musimy zagotować, a następnie przełożyć ją do kokilki. Na to rozbijamy jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na wierzch dajemy pokrojone w kosteczkę masło. Kokilkę wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy tyle wody, żeby sięgała do połowy foremki.
Zapiekamy 10-15 minut w 250ºC, aż białko się zetnie.
Podajemy ze świeżymi ziołami i tostami.
Smacznego!