Przy orzechowej kostce pisałam, że jest to najdziwniejsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam, ale muszę to odwołać. Dzisiaj na blogu coś, czego nie było nigdy wcześniej. Ciasto bez cukru, bez tłuszczu i bez glutenu, czyli ciasto fasolowe. Brzmi dziwnie, ale jest pyszne! Do tego zdrowe i niskokaloryczne, więc będzie wspaniałą alternatywą dla osób dbających o linię 🙂
CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 400 g)
- 1 dojrzały banan
- 10 daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
Przygotowanie:
Fasolę, banana i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy suche składniki i żółtka jajek. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z resztą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40-50 minut, do suchego patyczka.
Jeżeli lubicie bardziej słodkie wypieki proponuję dodać do ciasta trochę miodu lub posypać je cukrem pudrem po upieczeniu.
Ciasto można przekroić i posmarować dżemem-będzie idealną propozycją słodkiego śniadania 🙂
Smacznego!