Rogaliki z nadzieniem orzechowym

Po tygodniu przerwy znowu wracam! Niestety choroba tak mnie zmogła, że nic nie udostępniałam. Jednak teraz wracam z jeszcze większą siłą i energią i na dobre rozpoczęcie tego tygodnia proponuję pyszne rogaliki mojej mamy 🙂

ROGALIKI Z NADZIENIEM ORZECHOWYM



Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki (30 g) kwaśnej śmietany
  • 170 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich
  • 250 g bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda

Przygotowanie:


Drożdże, śmietanę i 150 g cukru mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia drożdży. Po chwili wyrabiamy razem z margaryną, mąką, solą i jajkami. Schładzamy ok. 30 minut.
Orzechy mieszamy z pozostałym cukrem, bułką tartą, miodem i cynamonem. Powoli dodajemy wodę (od połowy do całej szklanki) aż masa zgęstnieje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt dajemy łyżeczkę nadzienia i zawijamy. Na koniec możemy je posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
Smacznego!



Jesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...