Kiedyś robiłam zwykłe słodkie tosty francuskie. Dzisiejsze tosty z pewnością takie nie są. Te są słodkie, orzechowo-czekoladowe, chrupiące i przepyszne. Pisałam już kiedyś, że uwielbiam długo siedzieć przy śniadaniu i się nim delektować. Niestety przy tych tostach się nie da, bo są zbyt dobre, żeby nie zjeść ich od razu. Dodatkowo są bardzo sycące-ja ledwo zjadłam jednego, a uwierzcie mi, potrafię zjeść dużo 😉
Inspirację do tego posta znalazłam tutaj.
TOSTY FRANCUSKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ (2 porcje)
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 200 g płatków śniadaniowych (polecam granolę, płatki kukurydziane lub czekoladowe)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 55 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g masła orzechowego
- 30 g czekolady
- masło
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z cynamonem, mlekiem, solą i ekstraktem waniliowym. Płatki rozbijamy na okruszki.
Każdą kromkę chleba moczymy z obu stron przez chwilę w jajecznej mieszance i obtaczamy w płatkach. Smażymy na maśle na rozgrzanej patelni, aż do zbrązowienia.
W tym czasie rozpuszczamy masło orzechowe i czekoladę (wystarczy chwila w mikrofalówce lub kąpieli wodnej).
Składamy tosty: na spód dajemy kromkę chleba, polewamy masłem orzechowym, czekoladą i powtarzamy proces: kromka, masło orzechowe i czekolada.