Malinowa pani Walewska (Pychotka)

Pychotka czy pani Walewska, to ciasto ma różne nazwy. Jednak dzisiaj pokażę Wam nie do końca klasyczną wersję, jednak po przeróbkach smakuje równie dobrze, o ile nie lepiej! Słodycz bezy i kremu równoważą kwaśne maliny, u mnie te zerwane z ogródka i zamrożone. Jeżeli nie dostaliście wczoraj nic od Mikołaja to już dzisiaj zróbcie sobie prezent w postaci tego ciasta i dajcie znać jak Wam smakuje! 🙂



PANI WALEWSKA/PYCHOTKA 



Składniki:


ciasto:

  • 4 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałowych
    krem:
    • 500 ml śmietanki 30%
    • 1,5 łyżki cukru pudru
    • 250 g serka mascarpone
    dodatkowo:
    • 2 galaretki malinowe
    • 500 g malin (mogą być mrożone)
    Przygotowanie:

    Wszystkie składniki zagniatamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 15 minut.
    W tym czasie możemy zrobić bezę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę przekładamy na blachę wyłożoną papierem, posypujemy migdałami i pieczemy w 180°C przez 30 minut. Przez kolejne 15 minut suszymy bezę w 150°C, uważając, żeby się nie przypaliła.
    Żeby zrobić krem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Kiedy trochę przestygnie wrzucamy maliny i czekamy aż trochę stężeje.
    Na koniec składamy ciasto: na spód dajemy kruche ciasto, następnie połowę kremu, galaretkę z malinami, resztę kremu i bezę na samą górę.
    Smacznego!


    Prezenty na Mikołajki II
    Jesienne słodkości!

    Może Ci się spodobać także...