Rolada szpinakowa

Już za parę dni sylwester. Organizujecie imprezę i nie wiecie co podać? Spędzacie sylwestra przed telewizorem z ulubionymi przekąskami? Albo zwyczajnie macie dość słodkości po świętach? Spokojnie, przychodzę z pomocą. Jeżeli spróbowaliście już mini pizzy albo wytrawnych muffinów, to dzisiaj mam nową, szpinakową propozycję.


ROLADA SZPINAKOWA


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna (np. vegeta, kucharek)
  • 4 jajka
  • 2 serki kanapkowe, śmietankowe
  • opakowanie wędzonego łososia lub szynki parmeńskiej
Przygotowanie:

Szpinak smażymy razem z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy będzie chłodny dodajemy do niego 4 żółtka, a białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy ze szpinakiem i pieczemy w 160ºC przez 15 minut.
Kiedy biszkopt się upiecze i ostygnie, smarujemy go serkami i rozkładamy łososia lub szynkę. Całość zwijamy (na kształt sushi), zawijamy ściśle w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na parę godzin.
Smacznego!



Discomfort food

Przekąski sylwestrowe
Discomfort food

Może Ci się spodobać także...