Ciasto mandarynkowe


Jak chyba wszyscy uwielbiam mandarynki. Jeszcze lepiej, jak są one na biszkopcie, z czekoladą i bitą śmietaną. I właśnie przepis na takie pyszne ciasto mam dla Was, zapraszam 🙂
Równocześnie przypominam o konkursie Blog Roku 2015-aby oddać na mnie głos należy wysłać SMS o treści A11274 na numer 7124. Cały dochód zostanie przeznaczony na Fundacja Dziecięca Fantazja. Dziękuję!

CIASTO MANDARYNKOWE

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • 500 ml soku z pomarańczy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 fixy do śmietany (opcjonalnie)
  • 25 herbatników oblanych z jednej strony czekoladą

Przygotowanie:

Całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy,
napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej
ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut.
Mandarynki musimy odsączyć, jednocześnie zostawiając sok, a 25 ładnych cząstek odkładamy. Budyń waniliowy gotujemy w soku pomarańczowym i mandarynkowym.Na upieczonym biszkopcie układamy mandarynki, zalewamy budyniem i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudrem i wykładamy na schłodzone ciasto. Na wierzchu układamy herbatniki, czekoladą do góry. Każde ciasto dekorujemy kleksem z bitej śmietany i kawałkiem mandarynki.
Smacznego!

Może Ci się spodobać także...