Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc pozwalam sobie wrzucać niekoniecznie świąteczne przepisy. Tak jak na przykład ten, na pyszny chlebek z masłem czosnkowym do odrywania.
CHLEBEK CZOSNKOWY
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 30 g drożdży
- 30 ml oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 30 g siekanej pietruszki
Przygotowanie:
Masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i pietruszką. Pozostałe składniki zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozciągamy i smarujemy całą jego powierzchnię przygotowanym wcześniej masłem. Zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku i sklejamy oba końce. Nacinamy co parę centymetrów i obracamy kawałki ciasta w poprzek. Górę smarujemy delikatnie pozostałym masłem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
Smacznego!