Chlebek czosnkowy do odrywania

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc pozwalam sobie wrzucać niekoniecznie świąteczne przepisy. Tak jak na przykład ten, na pyszny chlebek z masłem czosnkowym do odrywania. 


CHLEBEK CZOSNKOWY



Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży
  • 30 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g siekanej pietruszki
Przygotowanie:

Masło mieszamy z rozgniecionym czosnkiem i pietruszką. Pozostałe składniki zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozciągamy i smarujemy całą jego powierzchnię przygotowanym wcześniej masłem. Zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku i sklejamy oba końce. Nacinamy co parę centymetrów i obracamy kawałki ciasta w poprzek. Górę smarujemy delikatnie pozostałym masłem i pieczemy około 20 minut w 180°C.
                                             Smacznego!


Może Ci się spodobać także...