Tort mocno czekoladowy

Przez święta było tutaj cicho, ale dzisiaj wyjątkowo będzie przepis. Bo jest też specjalna okazja: blog obchodzi swoje 3 urodziny(i tym razem o tym nie zapomniałam)! A co to za urodziny bez tortu? 😉

CZEKOLADOWY TORT Z ŻURAWINĄ (o średnicy 20 cm)

Składniki:

ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml kwaśnej śmietany

masa:

  • 75 g miękkiego masła
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru pudru
  • 1 płynnego miodu
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • suszona, posiekana żurawina
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w 1 misce i miksujemy. UWAGA: ciasto jest bardzo gęste i w pewnym momencie mikser może nie wyrobić. Wystarczy wtedy dokładnie wymieszać składniki. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich przekładamy (a praktycznie musimy je rozsmarować, jest takie gęste) do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy w 180ºC przez ok. 25 minut, do suchego patyczka.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy i dodajemy miód, śmietankę i ekstrakt waniliowy. Do osobnego naczynia przesiewamy cukier puder, dodajemy do niego resztę składników naszej masy i miksujemy.
Na koniec składamy tort: na pierwszy blat wylewamy połowę masy i obficie posypujemy żurawiną. Układamy drugi blat, dajemy resztę masy i żurawiny.

Smacznego!

 

Wiosenne słodkości 2016

Może Ci się spodobać także...