Mille-feuille czyli francuskie ciasto tysiąca warstw. Tradycyjnie składa się z trzech warstw ciasta francuskiego, przełożonego dwoma warstwami crème pâtissière, czyli waniliowego kremu. U mnie w innej, słodszej, ale równie smacznej wersji, bo z chałwą.
CHAŁWOWE MILLE-FEUILLE
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- odrobina oleju
- odrobina wody
- 20 g cukru
- 200 g chałwy
- 100 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 20 g cukru pudru
- maliny do dekoracji
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, które smarujemy delikatnie oliwą. Na nim rozkładamy ciasto francuskie, które z jednej strony smarujemy wodą i posypujemy połową cukru. Przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i blaszką i pieczemy 15 minut w 200°C. Po tym czasie ciasto przewracamy na drugą stronę, posypujemy resztą cukru, znowu przykrywamy papierem i blaszką i pieczemy jeszcze 10 minut.
Ciasto francuskie po upieczeniu kroimy wzdłuż na 3 części i każdą z nią na 6 lub 4 kawałki.
Chałwę blendujemy z mlekiem. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z masą chałwową. Przekładamy tym kawałki ciasta, na wierzchu układamy maliny.