Był już curd cytrynowy, przyszedł czas na malinowy! Dodatkowo, na blogu pojawiła się nowa opcja: szukaj przepisu. Dzięki temu będziecie mogli szybko wyszukać potrzebne informacje 🙂
MALINOWY CURD (1,5 szklanki)
Składniki:
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 70 g cukru
- 80 g masła
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy maliny i zasypujemy je cukrem. Gotujemy aż zaczną wrzeć i się delikatnie rozpadać. Studzimy i dodajemy sok z cytryny, jajka i żółtka, roztrzepując rózgą do ubijania, aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy masło i podgrzewając mieszamy, aż krem zgęstnieje.
Przekładamy do słoiczka i zamykamy. Taki curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni oraz mrozić.
Smacznego!